Vergi Geleceğimizdir

Buradasınız

Engelli Vergi İndirimi

Engelli Vergi İndirimi

Dilekçe örnekleri :

ENGELLİLER İÇİN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI

BAŞVURU FORMU ve İŞYERİ YAZISI ÖRNEĞİ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Engelli Vergi İndirimi uygulamasından yararlanmak isteyen engelli hizmet erbaplarından;

İlgili yönetmeliğe uygun Engelli Sağlık Kurulu Raporu bulunanlar;  gerekli evraklarla birlikte Vergi Dairesi Müdürlüklerimizden herhangi birine ( Fatih Vatan Hizmet Binamızda yer alan müdürlüklerimiz yerine yine aynı binada bulunan ‘Engelli Vergi İndirimi Servisi’ ‘ne) başvuru yapabileceklerdir.

Ancak ilgili yönetmeliğe uygun Engelli Sağlık Kurulu Raporu bulunmayanlar;  Öncelikle ‘’Alo 182 Hastane Randevu’’ sisteminden engelli sağlık kurulu raporu almak üzere randevu oluşturmaları ardından sözkonusu raporu almak üzere hastaneye sevk işlemleri için bizzat İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Engelli Vergi İndirimi Servisine başvurmaları gerekmektedir.

 

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ SORGULAMA SERVİSİ

Engelli vatandaşlarımızın vergi avantajından yararlanabilmeleri için müracaatlarının akabinde gerçekleşmesi gereken bazı süreçler bulunmaktadır. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına başvuruda bulunan her engelli vatandaşımızın dosyalarının hangi aşamada olduklarını öğrenebilmeleri için artık Başkanlığımıza kadar gelmelerine veya telefonla ulaşmaya çalışmalarına artık gerek kalmadı. İşlemin hangi safhada olduğunu bilgisayar ortamında bulunduğunuz yerden sorgulayabilmek için ihtiyacınız olan 2 şey var internetli bilgisayar ve soyadı.  EVİSs   sorgulama ekranından şahsınızla ilgili iki bilgiyi girdiğinizde dosya akıbetini takip edebilirsiniz.

ENGELLİ İNDİRİMİ MÜRACAATLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

1-Vergi indiriminden kimler faydalanabilir?

Kendisi, bakmakla yükümlü olduğu eşi veya  çocuğu engelli olan işçi ,memur ve serbest meslek erbabı  ayrıca basit usule tabi mükellefler (Kapıcılar, serbest bölgelerdeki iş yerlerinde çalışanlar,gemi adamları ile yurtdışında inşaatlarda çalışanların ücretlerinden vergi kesintisi yapılmadığı için vergi indirimi talep edilemez)

 2-Emeklilik talebi ile müracaat eden veya Sigorta Müdürlüklerinden Müdürlüğümüze gönderilen engellilerin durumu.

Müdürlüğümüzde sadece  VERGİ İNDİRİMİNDEN faydalanmak isteyen engellilerin işlemleri yapılmakta olup, emeklilik ile ilgili soru ve müracaatlar Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine yapılacaktır.

3- Vergi indiriminden faydalanmak isteyen engellilerin müracaat edecekleri birimler

Çalışılan işyerinin bağlı olduğu  Büyük Mükellefler  veya Silivri Vergi Dairesi ise ilgili vergi dairelerine; diğer vergi daireleri ise Başkanlığımız Mükellef Hizmetleri Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü Engelli Servisine müracaat edilmelidir.

4-Vergi indiriminden faydalanmak için müracaat eden engellilerden istenilen bilgi ve belgeler nelerdir?

-Kendisi engelli olanlar için;

-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)

-Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya eşi engelli olanlar için;

Yukarıda sayılan belgelere ek olarak engelli kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve bakmakla yükümlü olunan kişi için müstehaklık belgesi (Sosyal Güvenlik Kurumundan Temin Edilir.)

5- Halen çalışmayan engellilerin vergi indiriminden faydalanıp faydalanmayacağı.

Ücretlerden kesilen gelir vergisi indirimi sözkonusu olduğundan ÇALIŞMAYAN ENGELLİLER VERGİ İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURAMAZLAR.

6-Bağ-kurlu engellilerin vergi indiriminden faydalanması

Serbest meslek erbabı veya basit usül mükellefiyeti olmayanlar faydalanamaz.

7-Hastane tarafından düşük dereceli rapor verilmesi halinde başka hastaneye sevk yapılabilirmi?

Hastane tarafından verilen raporlar Başkanlığımıza gönderilmekte olup, Başkanlığımızca sözkonusu rapor yazı ekinde Maliye Bakanlığına iletilmektedir. Çalışma gücü kayıp oranı ve derecesi Maliye Bakanlığınca tespit edilmektedir.  Bakanlıkça tespit edilen işgücü kayıp oranı ve derecesi yazı ekinde çalışılan işyerine gönderilmektedir. Bu süreç tamamlanmadan yeniden hastaneye sevk yapılamaz.

8-Engelli derecesi ile ilgili itirazlar nereye yapılabilir?

Raporların incelenmesi ve derecelerinin belirlenmesi Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca yapılmakta olup itirazların Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna yapılması gerekmektedir.

9-Araç almak ve ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen engelliler

Engelli indirimi ile ÖTV indiriminin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. ÖTV indiriminde kullanılmak üzere rapor almak isteyenlerin direkt olarak hastanelere başvurmaları gerekmektedir.

10-İşyerinin vergi indirimini uygulamaması halinde ne yapılmalıdır?

Bu konudaki şikayetler “İhbarlar ve Şikayetleri Değerlendirme Müdürlüğü”ne  veya 189 ALO MALİYE ihbar telefonuna yapılacaktır.

11- Vergi indirimi için müracaat  sonucunun takibi

Vergi indirimi işleminin sonuçlanması ortalama 3 AY sürmekte olup işlem sonuçlandığında yazı işyerine posta ile gönderilecektir.

Ayrıca İnternet Sitemizden https://eviss.ivdb.gov.tr/ adresine giriş yaparak başvurularınızı web üzerinden takip edebilirsiniz...

12-Engelli indirimi hakkında detaylı bilgiyi nereden alınabilir?

Santral: (212) 453 83 32 no’lu telefon ile ilgililerden detaylı bilgi alınabilir.

Undefined